Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Banbrytande designprofessorn Don Northman gästföreläser för studenter om användbarhet

Don Northman

Designvärlden samlades nyligen för en spännande händelse när den framstående designexperten Don Northman gästföreläste för studenter vid institutionen för interaktionsdesign och användbarhet.

Med sina banbrytande bidrag till fältet och djupgående kunskap om användbarhetsdesign, var det en unik möjlighet för studenterna att lära sig direkt från en av branschens främsta auktoriteter.

Don Northman, som är välkänd inom designvärlden för sina inflytelserika böcker, inklusive "The Design of Everyday Things" och "Emotional Design", har bidragit till att forma synen på användbarhetsdesign och användarcentrerad design. Hans insikter och idéer har hjälpt designgemenskapen att förstå vikten av att skapa produkter och tjänster som är intuitiva, tillfredsställande och meningsfulla för användarna.

Användares behov viktiga

Under föreläsningen diskuterade Don Northman viktiga principer och koncept inom användbarhetsdesign. Han betonade vikten av att förstå användarens behov och beteenden samt att skapa enkla och tydliga användargränssnitt.

Med sina banbrytande bidrag till fältet och djupgående kunskap om användbarhetsdesign, var det en unik möjlighet för studenterna att lära sig direkt från en av branschens främsta auktoriteter.

Han lyfte fram att användbarhetsdesign inte bara handlar om att göra produkter enkla att använda, utan också att skapa en positiv känslomässig upplevelse för användarna.
 

En av de centrala punkterna i föreläsningen var betydelsen av användartester i designprocessen. Don Northman underströk att användartester är en oumbärlig del av att skapa framgångsrika och användarcentrerade produkter. Genom att testa produkter med verkliga användare får designers ovärderlig feedback och insikter som kan användas för att förbättra produkternas funktionalitet och användarupplevelse.

Viktigt uppmärksamma nya behov

Don Northman delade också sina tankar om framtiden för interaktionsdesign och användbarhetsdesign. Han betonade behovet av att anpassa sig till den snabba teknologiska utvecklingen och att ständigt vara uppmärksam på användarnas föränderliga behov och förväntningar.

Kort om begreppen

Designprocessen är en metodisk serie steg som används för att utveckla ett funktionellt och estetiskt tilltalande koncept, produkt eller lösning. Denna process inkluderar vanligtvis stadier som problemanalys, idégenerering, prototypskapande, testning och slutligen implementering.

Användartest, eller användartestning, är en process där slutanvändare testar en produkt eller tjänst i dess slutliga miljö för att utvärdera dess funktionalitet och användarvänlighet. Syftet med användartest är att identifiera eventuella problem eller brister i designen som kan påverka användarens upplevelse eller produktens effektivitet.

En iterativ process är en metod för att lösa ett problem där lösningen uppnås genom en serie upprepade cykler av analys och förfining. Varje iteration bygger på resultaten från föregående, vilket möjliggör ständig förbättring och anpassning tills en tillfredsställande lösning uppnås.

Unik möjlighet till nya insikter

Han uppmanade studenterna att vara nyfikna, utforska nya idéer och alltid sträva efter att göra en meningsfull inverkan med sin design. Föreläsningen avslutades med en frågestund där studenterna fick möjlighet att ställa sina egna frågor till Don Northman. Det var en givande och inspirerande session där studenterna fick dra nytta av Don Northmans omfattande erfarenhet och expertis.

Sammanfattningsvis var Don Northmans gästföreläsning en höjdpunkt för designstudenter vid institutionen för interaktionsdesign och användbarhet. Att få lyssna på en av branschens ledande experter och lära sig direkt från honom var en unik möjlighet för studenterna att fördjupa sina kunskaper och få insikt i de senaste rönen inom användbarhetsdesign.

Don Northmans betoning på användartester och användarcentrerad design kommer säkerligen att påverka studenternas tillvägagångssätt i deras framtida karriärer och bidra till att skapa bättre produkter och tjänster för användarna.

Sugen på att plugga interaktionsdesign?

Testa på vår korta fristående kurs Informatik: Människa–dator-interaktionsdesign, 7,5 hp.

Tilltalas du av de tekniska bitarna och vill jobba med grunden för vårt
informationssamhälle? Civilingenjörsutbildning i informations- och kommunikationsteknik